Перейти до основного вмісту

АПК «МініСофт Урожай» - новітній інструмент в технології збирання урожаю ягід, овочів та фруктів

  • 12.04.2019

Компанія “МініСофт” пропонує апаратно-програмний комплекс (АПК) «МініСофт Урожай» для організації високопродуктивного збору урожаю в рослинництві, що дозволить збільшити продуктивність працівників та отримати додатковий прибуток сільгоспвиробнику. Власники та керівники агросфери отримують інструмент швидкого та зручного обліку продукції та роботи працівників, взаєморозрахунків із ними, затрати на придбання та впровадження якого окупляються за один сезон лише за рахунок збільшення кількості та якості зібраної продукції. Також «МініСофт Урожай» є одним з необхідних інструментів для тих аграріїв, що планують експортувати продукцію закордон і мають отримати або підтвердити сертифікат GlobalG.A.P.

Як відомо, населення Землі стрімко зростає — по оцінкам фахівців до 2050 року на планеті буде проживати до 10 мільярдів людей. Нестача продуктів може стати головною проблемою уже цього століття, адже при наявному стані виробництва продуктів харчування мільярд чи більше людей може зіткнутися з голодом. І хоч існує багато шляхів запобіганню проблем голоду, підвищення ефективності виробництва сільськогосподарської продукції — самий результативний.

Якщо зосередитись на питаннях рослинництва, то підвищення продуктивності передбачає чимало етапів, починаючи від підготовки землі до виробництва і закінчуючи етапом переробки, зберігання та споживання готової продукції. Проте одним із ключових етапів є збір урожаю. Саме від організації процесу збору урожаю залежить і остаточний результат багатомісячної роботи землеробів.

В статті докладно розглядається організація процесу збору урожаю з використанням апаратно-програмного комплексу (АПК) «МініСофт Урожай», зазначаються переваги використання комплексу на кожному етапі підготовки та безпосереднього збирання врожаю, первинної логістики продукції з поля на склад чи на переробку.

Функціональні можливості АПК «МініСофт Урожай»

Апаратно-програмний комплекс (АПК) «МініСофт Урожай» дозволяє змінити традиційну технологію збирання врожаю і тим самим як збільшує продуктивність праці, так і зменшує витрати часу на прийом продукції, на облік зібраного працівниками, на розрахунок та виплату заробітної плати, на логістику урожаю.

АПК «МініСофт Урожай»призначений для виконання наступних задач:

  • збереження в базі даних інформації про продукцію (види та сорти рослин тощо), об'єкти (поля, ділянки і т. п.), тару (марки, вантажопідйомність, вагу);
  • внесення в базу відомостей про працівників (як штатних, так і сезонних), формування бригад працівників;
  • маркування тари для збору урожаю роздрукованими на принтері етикетками з унікальним штрих-кодом, в якому міститься інформація про об'єкт, продукцію, тару;
  • розподіл працівників для збору урожаю на конкретному об'єкті, конкретній культурі;
  • організація зважування (з передачею даних з ваг на ПК) та прийому продукції як на полі, так і на стаціонарному пункті прийому;
  • нарахування зарплати працівниками відповідно кількості зібраної продукції та вартості роботи, можливість виплати грошей прямо на об'єкті;
  • ведення обліку зібраної продукції в розрізі культур, об'єктів, дати збирання;
  • формування та друк звітів по продукції, працівникам, показникам діяльності господарства;
  • обмін даними між базами при роботі на кількох АПК.

Застосування АПК «МініСофт Урожай» для організації високопродуктивного збору урожаю в рослинництві дозволяє збільшити продуктивність працівників та отримати додатковий прибуток сільгоспвиробнику. Власники та керівники агросфери отримують інструмент швидкого та зручного обліку продукції та роботи працівників, взаєморозрахунків із ними, затрати на придбання та впровадження якого окупляються за один сезон лише за рахунок збільшення кількості та якості зібраної продукції.

Збір урожаю з використанням АПК «МініСофт Урожай»

Організація збору урожаю, як відомо, розпочинається задовго до виходу в поле працівників та техніки. Для багатьох видів культур збір продукції - найдорожча операція в технології виробництва (наприклад, ягід малини, смородини, черешні, як і садових фруктів). Саме тому правильна організація процесу збору, зокрема урахування необхідної кількості тари, транспорту тощо та оптимізація використання трудових ресурсів при виконанні цієї операції мають безпосередній вплив на собівартість продукції і загальну ефективність її вирощування.

Тому процес організації збору урожаю можна розділити на наступні етапи:

  • підготовка техніки, тари та інших необхідних ресурсів до початку збору урожаю;
  • планування роботи штатних та, при необхідності, залучених сезонних працівників;
  • підготовка працівників до збору врожаю, навчання технологіям збору, ознайомлення з особливостями обліку зібраного засобами АПК;
  • організація зважування продукції в полі або на прийомному пункті, транспортування продукції до місць зберігання;
  • облік врожаю в розрізі культур, об'єктів, особливостей збирання та подальшої логістики;
  • розрахунок зарплати працівникам (подобової чи за вказаний період) та здійснення оплати праці (у натуральному виді або грішми);
  • транспортування продукції до місця переробки чи реалізації.

Розглянемо технологію організації та використання АПК на кожному з етапів збирання урожаю.

Підготовчий етап

На цьому етапі, що розпочинається задовго до процесу збирання, необхідно здійснити підготовку техніки, тари та інших необхідних ресурсів до роботи по технології комп'ютерного прийому та обліку процесу збору урожаю.

Насамперед, потрібно купити технічні пристрої та програму, які складають АПК “МініСофт Урожай”. АПК купується одноразово та не передбачає якихось щорічних доплат чи нових купівель ліцензій.

До складу АПК “МініСофт Урожай” входять:

  • комп'ютер або ноутбук з установленою операційною системою Windows (версія не принципово) (використання мобільних пристроїв під керуванням інших ОС планується в майбутньому);
  • програма “МініСофт Урожай”;
  • ваги електронні товарні або торговельні з акумулятором для автономної роботи та кабелем для підключення до ПК;
  • сканер штрих-кода, провідний або безпровідний;
  • принтер термоетикеток (можна використовувати мобільні принтера, проте, зважаючи на їх вартість, не обов'язково).

Орієнтовна вартість апаратної частини одного комплексу в цінах на квітень 2019 року: бюджетний варіант — 12 000 — 14 000 грн., варіант з більш високоякісним обладнанням — 16 000 — 18 000 грн. Вартість програми “МініСофт Урожай” на 1 ПК — 7 000 грн. Витратні матеріали — термоетикетки розмірами 58х30 мм або 58х40 мм (рулон етикетки на 1000 шт. орієнтовно коштує 40 — 60 грн.).

Всього вартість АПК “МініСофт Урожай” не перевищує 1 000 дол. США, що набагато менше ціни будь-якого пристрою чи машини, що використовуються у сільському господарстві.

Враховуючи, що всі покупки одноразові, а техніка та програма можуть слугувати багато років, строк окупності АПК не перевищує одного сезону (перевірено на практиці фермерами Харківщини у 2018 році).

Для великих господарств можливе використання кількох АПК в паралельному режимі, причому принтер етикеток один для всіх АПК.

Після технічної підготовки АПК до використання, необхідно заповнити довідники програми. В базу вносять (редагують) відомості про користувачів програми із зазначенням прав (ролей) кожного користувача, а також створюють і описують об'єкти (поля, ділянки, сади, теплиці тощо), культури (типи та сорти рослин, ціни та вартість роботи по збору тощо), тару (марку тари, вантажопідйомність, вагу та ін.). При використанні кількох АПК дані вносяться в одну базу, а  на інші ПК база копіюється.

Штатні працівники господарства (бухгалтера, обліковці, бригадири тощо) ще до початку роботи мають освоїти роботу з АПК, що не вимагає багато часу та зусиль, оскільки програма має дружній та інтуїтивно зрозумілий інтерфейс. Допомогу у вивченні програми надасть довідка програми.

Організація обліку працівників — збиральників врожаю

На цьому етапі здійснюється планування роботи штатних та залученних сезонних працівників, проводяться роботи по підготовці працівників до нової технології збору врожаю, ознайомлення з особливостями обліку зібраного засобами АПК. Особливо це актуально щодо штатних працівників, які будуть здійснювати облікові, контролюючі дії та забезпечуватимуть допоміжні процеси (підготовку тари, вивезення зібраної продукції на пункти прийому тощо).

Далі в статті розглядатимемо ситуацію, коли при збиранні урожаю задіюють тимчасових (сезонних) працівників, облік праці та виплата зарплати яким бувають непростим процесом, що супроводжується рутинними операціями та нервовим навантаженням обліковців та керівників. Для штатних працівників господарств загалом технологія використання АПК та ж сама, проте знімаються проблеми постійної зміни працівників та необхідності розрахунків з ними день в день. Також у штатних працівників загалом вища довіра до керівництва і не має ряду психологічних проблем, вирішувати які, зокрема, допомагає використання АПК “МініСофт Урожай”.

Відомо, що для господарств та фермерів усіх країн кадрова проблема є чи не найголовнішою – з кожним роком все важче знайти людей, які збиратимуть продукцію в полях. Окрім чисто демографічних та  ресурсних проблем, на які агровиробник впливати не може, існують і психологічні проблеми людей, які або взагалі не готові працювати на зборі урожаю, або ж відають перевагу інших виробникам, працюючи на їх полях. Далі покажемо, як використання АПК “МініСофт Урожай” може допомогти вирішити ряд таких проблем та збільшити мотивацію та лояльність сезонних працівників.

При правильному плануванні необхідної кількості сезонних трудових ресурсів враховують площі під плодоносінням, сорти культур, технології збирання (для переробки чи прямої реалізації), а також прогноз погоди на період збору врожаю. Також враховується норма виробітку одного працівника, що напряму залежить від організації робіт і від врожайності культур. Використання накопичених за попередні періоди даних, що відображаються звітами програми, дозволить оптимізувати планування процесу збирання урожаю та визначення необхідних ресурсів.

Перед початком роботи по збору врожаю штатним керівникам підрозділів господарства (скажімо, бригадирам) потрібно провести навчання найманих працівників, під час якого окрім питань суто технологічних — визначення ступеня зрілості, способу збирання (наприклад, для малини відділення ягоди від плодоложа), особливостей сортування продукції і ступені наповнення тари тощо — необхідно розказати і продемонструвати особливості збору при використанні АПК. Чітке роз'яснення процедури зважування, прийому та обліку продукції, дії для уникнення помилок під час прийому, можливість персонального контролю та отримання повної інформації працівником щодо кількості зібраного та заробленої суми — все це буде підвищувати мотивацію та довіру працівника, що спричинятиме його бажання і надалі працювати тут на збиранні урожаю. Окрім того, пояснення, що нова технологія збирання дозволяє суттєво підвищити продуктивність праці, зменшує фізичну втому від зайвих пересувань по полю із повними ящиками продукції, а в наслідку — дозволить отримати більшу оплату за той самий час роботи — все це також буде розвивати лояльність працівника до роботодавця.

Власне процес збирання урожаю розпочинається з маркування тари, що буде використовуватись на цьому об'єкті. В програмі “МініСофт Урожай” на спеціальній формі формується етикетка, що міститиме унікальний штрих-код для позначення кожної одиниці тари (ящика, корзини, панетки тощо). При формуванні ШК вказується об'єкт, культура, тип тари, дата збирання (при необхідності). Друкуються етикетки як одиничні, так і партіями, на принтері етикеток, що може розміщуватись в офісі чи іншому постійному місці.

Рулони з етикетками передаються в місця зберігання ящиків або одразу на місце збирання урожаю. Наклейка етикеток може робитись наперед — і тоді працівник отримує ящики уже з етикеткою, або ж етикетки видаються працівникам, що самостійно їх наклеюють на тару. Кожен із цих варіантів має плюси та мінуси і вибір способу маркування здійснюється, насамперед, виходячи з психологічних чинників працівників, що збирають продукцію. Якщо довіра у людей ще мала — краще видавати їм уже помарковану тару, що унеможливить ситуації махінацій з переклеюванням етикеток на чужі ящики.

При задіюванні в процесі збирання урожаю непостійних працівників кожен робочий день розпочинається із формування в програмі “МініСофт Урожай” бригад працівників та розподілу їх на виконання роботи.

Внесення в базу даних відомостей про працівника здійснює штатний керівник — бригадир, обліковець тощо. В карту працівника вносять унікальний номер телефону (для його ідентифікації при подальшій трудовій діяльності в господарстві), анкетні та паспортні дані, які необхідні для заповнення трудового або цивільно-правового договору. При повторній роботі працівника відомості в базу повторно не заносяться, а віднесення до складу бригади здійснюється через пошук по номеру телефону.

Наступним кроком у програмі є розподіл працівників: на формі вказується об'єкт, культура, тара, а також проводиться прив'язка маркованої тари до працівника. Сканером зчитується ШК тари і  зі списку внесених працівників вибирається працівник, що в цей день буде збирати продукцію у тару з даним унікальним ШК. Таким чином, на початку роботи кожен працівник отримує  помарковану ШК тару і при прийомі зібраної продукції саме по цьому ШК буде здійснюватись облік зібраного та співвідношення кількості зібраної продукції із працівником.

Організація зважування та прийому продукції, її транспортування до місць зберігання

При використанні АПК “МініСофт Урожай” найсуттєвіший приріст продуктивності праці досягається за рахунок відмови від пересування працівників із зібраною продукцією з місця збирання (рядка, ділянки тощо) до точки зважування та прийому. По оцінкам практиків, у зекономлений час працівник може додатково зібрати від 10% до 25% денного збору урожаю. Також уникаються ситуації черг на точці прийому, втрати часу на непродуктивну діяльність (наприклад, на спілкування працівників між собою), конфліктів та інших.

Виключити необхідність носити зібране (часто досить нелегке, для жінок, скажімо) дозволяє централізований збір наповненої тари спеціально виділеним для цього транспортом, водій якого може виконувати функцію як обліковця, так і вантажника. Навіть за умови виконання таких функцій двома людьми, це економічно виправдано. Зібрана продукція доставляється або до пункту прийому на полі, або в місце її зберігання чи переробки.

З урахуванням наведених вище міркувань, зважування та прийому продукції засобами АПК може проводитись двома способами:

  1. пересувним транспортом, обладнаним засобами АПК — прямо біля місця збору урожаю;
  2. на стаціонарному прийомному пункті (на об'єкті або в місці складування і первинної переробки продукції).


Кожен з цих способів має переваги та недоліки, причому перший більш привабливий для найманих працівників, а другий — для господарств чи фермерів. Вкажемо особливості кожного способу та  можливість застосування засобів АПК “МініСофт Урожай” на цьому етапі збирання урожаю.

Зважування та прийом продукції на пересувному транспорті

При використанні даного варіанту необхідно обладнати засобами АПК транспортний засіб (трактор з причепом, автомобіль тощо). В такому випадку використання стаціонарного ПК є проблематичним, програму слід встановлювати на ноутбук.

Технологія роботи: працівник збирає продукцію та виносить наповнену тару на край ділянки, рядка, де є проїзд для транспорту. Транспорт під'їжджає до кожної точки накопичення тари, обліковець здійснює зважування продукції і внесення інформації про вагу зібраного працівником в програму (зчитуванням сканером ШК з тари та підтягуванням даних з ваг), а також її завантаження для транспортування на пункт прийому чи склад.

Переваги варіанту: працівник може особисто контролювати процес зважування та обліку, фіксувати проміжні результати своєї роботи. Це знімає у працівника психологічні побоювання обману чи шахрайства, адже з моменту прийому та фіксації ваги зібраного він уже не відповідає за урожай.

Недоліки варіанту: складність обладнання пересувного засобу комплексом “МініСофт Урожай” та забезпечення належних умов його експлуатації, потреба в додаткових обліковцях, які не досить інтенсивно завантаженні своїми прямими обов'язками.

Зважування та прийом продукції на стаціонарному пункті

При використанні даного варіанту засоби АПК розміщуються або в облаштованому місці безпосередньо біля місця збору урожаю (актуально для малих господарств чи фермерів), або в місці зберігання та первинної переробки (склади чи аналогічні приміщення). Якщо такі приміщення мають підведену електромережу 220 В, інші необхідні умови, то можливе використання як стаціонарного ПК з програмою, так і ноутбука.

Технологія роботи: працівник збирає продукцію та виносить наповнену тару на край ділянки, рядка, де є проїзд для транспорту. Транспорт збирає з кожної точки накопичення наповнену тару і відвозить все на пункт прийому. На пункті обліковець здійснює зважування продукції і внесення інформації про вагу зібраного працівником в програму (зчитуванням сканером ШК з тари та підтягуванням даних з ваг). Єдиний нюанс: для зважування на тимчасовому пункті в полі потрібно буде зняти з транспорту усіх ящики, а потім — знову завантажити для їх транспортування на склад чи переробку.

Переваги варіанту: легкість забезпечення належних умов роботи обладнання комплексу “МініСофт Урожай”, можливість паралельного обліку продукції з кількох об'єктів одним обліковцем, більш оптимальне завантаження допоміжного персоналу своїми прямими обов'язками.

Недоліки варіанту: працівник не може особисто контролювати процес зважування та обліку та фіксувати проміжні результати своєї роботи. Це викликає у працівника психологічні побоювання обману чи шахрайства, адже з моменту збирання і до моменту прийому та фіксації ваги зібраного він уже не контролює стан зібраного урожаю. Також такий варіант накладає додаткові умови до якості роботи допоміжного персоналу (вантажників, водіїв транспорту тощо), помилки чи недбальство яких прямо впливатимуть на заробітки працівників в полі.

Частково недоліки компенсуються при облаштуванні прийомного пункту прямо на об'єкті, в зоні видимості  працівників. Але тоді ускладнюються процеси транспортування та швидкої переробки. А необхідність кілька разів завантажувати — розвантажувати тару з продукцією спричинятиме зменшення її якості, механічні пошкодження (скажімо, критичні для деяких ягід), витрати часу та праці персоналу.

Після доставки партії продукції на склад чи пункт переробки можливе повторне її зважування та контроль відповідності прийнятої продукції на об'єкті та доставленої на склад. Для реалізації цього необхідно використовувати щонайменше два АПК, які мають зв'язок між собою. Цей варіант можливий при роботі по схемі клієнт — сервер, для всі польові АПК виступають клієнтами, які по каналу зв'язку передають дані з локальної бази на центральний сервер.

У разі неможливості організації передачі даних від клієнтських АПК в режимі онлайн, обмін даними можна проводити після доставки ПК з програмою до місця, де є зв’язок між сервером та клієнтами.

Розрахунок та виплата зарплати працівникам

При прийомі продукції, скануючи ШК з тари, обліковець в програмі одразу здійснює віднесення зібраного до конкретного працівника. Фіксуючи вагу продукції, програма одразу відображає інформацію по працівнику: сумарний  об'єм зібраного за день, ціну збирання одиниці продукції, суму зарплати працівника до видачі.

При необхідності зарплата працівнику може бути виплачена в грошовому або натуральному еквіваленті одразу на місці збирання урожаю. Виплачені суми фіксуються в базі і будуть передаватись на сервер. При оплаті працівнику в натуральному еквіваленті (зібраною продукцією) програма виводить відпускну вартість одиниці продукції для збиральників. Тоді можлива комбінована виплата: частину із заробленої суми виплачується продукцією (сума визначається добутком  відпускної вартості одиниці продукції на кількість отриманої продукції та вартістю тари), решту суми виплачується грішми.

Можлива виплата в офісі чи іншому місці — тоді для нарахування та виплати необхідно здійснити обмін даними між АПК та сервером.

Всі здійснені операції по нарахуванню та виплаті зарплати записуються в базі і можуть бути переглянуті за допомогою звітів. Звіт можна сформувати за день і за довільний період, при виведені звітів можна вказувати фільтри для відповідного відбору інформації. Звіти можна дивитись на екрані, друкувати на папір або зберігати як файл.

Облік врожаю в розрізі культур, об'єктів, особливостей збирання та подальшої логістики

Інформацію, яка зберігається в базі програми, можна відображати звітами в потрібному для аналізу розрізі. Таким чином можна подивитись за період дані по зібраному урожаю в розрізі об'єктів, культур або ж відслідковувати подальші дії із зібраною продукцією.

Наявність на тарі етикеток із вказанням культури, об'єкту, дати збирання дозволяє полегшити здійснення логістичних операції. Можна легко формувати партії продукції із подальшим транспортуванням її на продаж чи переробку.

Питання контролю та відслідковування продукції особливо актуально для тих господарств, що орієнтуються на експорт вирощеної продукції ягід, фруктів чи овочів. Як відомо, продукцію, яка продається у свіжому вигляді, покупці з країн ЄС не беруть без сертифікату GlobalG.A.P., тобто відповідність вимогам GlobalG.A.P. є перепусткою на глобальний ринок, тією передумовою, без якої з виробником навіть не будуть вести розмову.

Для рослинництва важливими вимогами стандарту GlobalG.A.P. є прослідковуваність та розділення продукції. Абсолютно ці вимоги мають виконуватись саме на етапі збирання урожаю. АПК «МініСофт Урожай» допоможе аграріям виконати ці вимоги, адже кожен ящик зібраної продукції у програмі відноситься до конкретного сорту, чітко прив’язаний до об’єкту збирання (поля, ділянки тощо) та до людини, яка здійснювала збирання. В будь-який момент часу по базі програми можна отримати необхідну інформацію по конкретній продукції. Без програми та маркування цього зробити практично не можливо.

Ще одним важливим моментом у відповідності стандартам є узгодження партій продукції і графіку поставки від поля до місце переробки або продажу. Враховуючи потребу мінімального часу зберігання зібранної продукції, без програми на зразок «МініСофт Урожай» практично не можливо оперативно керувати логістичними процесами.

Таким чином, маємо зауважити, що ті господарства, які уже сертифікувались (їх ще дуже мало), або які планують сертифікуватись найближчим часом, просто змушені вести бази даних по продукції – і програма «МініСофт Урожай» - одна із таких баз.

Висновки

Застосування АПК “МініСофт Урожай” дозволяє суттєво оптимізувати технології збирання урожаю, що призводить до відчутного зростання продуктивності праці збиральників. Це в свою чергу дає кілька позитивних моментів:

  • для працівника — можливість заробити більше грошей за той же час роботи та зменшення фізичної втоми із-за зменшення переміщень із наповненою тарою від місця збирання до точки прийому продукції. Це підвищує загальну задоволеність працівника та сприяє формуванню його лояльності та бажання і в подальшому працювати на збиранні врожаю в даному господарстві;
  • для господарства чи фермера — збільшення об'ємів зібраного урожаю скорочує період збирання, що дозволяє отримувати високоякісну продукцію в оптимальні сроки для збирання. Це не лише скорочує затрати на збирання урожаю (скажімо, зарплата допоміжного персоналу платиться за дні роботи, а тому чим менший час збирання — тим менші супутні суми витрат), а й дає додатковий дохід від реалізації продукції вищої якості.

Зменшення витрат і додатковий дохід дозволяють досить швидко перекрити всі кошти, потрачені на придбання та впровадження АПК “МініСофт Урожай”. Простота та легкість освоєння програми також є чинником вибору комплексу широким колом виробників агропродукції.

Цікавим і перспективним є використання АПК “МініСофт Урожай” виробниками органічної продукції: окрім звичайного полегшення процесу збирання урожаю, програма дозволяє краще здійснювати контроль якості продукції на всіх етапах — від поля до місця реалізації чи переробки.

АПК “МініСофт Урожай” може бути застосований не лише в процесі збирання урожаю в сфері рослинництва.

Таким же чином програму можна використовувати і в тваринництві — для обліку надоїв молока, наприклад.

Бачиться можливим застосування програми “МініСофт Урожай” і у бджільництві — для обліку рамок з медом та їх прив'язки до вуликів, які виступають об'єктами. Такий варіант може бути необхідний виробникам органічного меду, де досить жорсткий контроль якості продукції.

Також є варіант використання програми у вирощуванні та переробці лікарських трав.

Підводячи підсумок, можемо сказати: застосування АПК “МініСофт Урожай” є прогресивним моментом у технологічному процесі вирощування та збирання урожаю, що здатен допомагати сільгоспвиробникам успішно конкурувати на ринку і отримувати додаткові доходи.

Демо версія програми МініСофт Комерція